18 februarie 2009

Ziua 3

Louvru - Sacre Coeur - Place Pigalle - Moulin Rouge

1. Louvru

Offff, Louvru. I am speechless. M-as intoarce la Paris numai ca sa stau o saptamana in Louvru. Nu e un simplu muzeu, e mama muzeelor. Desi toata lumea se inghesuie la Mona Lisa, toate celelalte parti sunt la fel de interesante. Noi am stat aproape o zi intreaga si cred ca nu am vazut nici un sfert din el. De fapt, mai mult decat sigur. Ceea ce am vazut, insa, ne-a deschis apetitul sa ne intoarcem.

Camerele lui Napoleon mi-au placut cel mai mult. Mai mult decat tot Versailles-ul.

Un singur minus are Louvru. Pe langa picturi, sculpturi, expozate, etc. sunt trecute informatii numai in franceza. Poti rezolva problema cu un audio-guide intr-o limba pe care o cunosti, daca nu stii franceza. Altfel, e destul de frustrant.

In rest, nota zece. Pentru organizare, pentru expozate, pentru securitate, pentru tot.




2. Sacre Coeur

Sacre Coeur este situata in zona Montmartre a Parisului, zona care trebuie sa fie cea mai fumoasa din tot orasul. Strazi pietruite, cladiri vechi, pictori ambulanti, tot felul de mimi. Avand in vedere ca Montmartre este o colina, si ca Sacre Coeur este chiar in varful ei, cel mai bun moment in care puteti merge la sa o vizitati e la apus. Veti urca in turnul bazilicii si de acolo puteti admira Paris-ul la apus. Pana la urma, Parisu-ul este un oras romantic, nu?

Multi dintre cei cu care am stat de vorba, spun ca Sacre Coeur este cea mai frumoasa biserica din Paris. Eu spun doar ca e situata in cea mai frumoasa zona. Dar deja v-am spus ca mie mi-a placut cel mai mult Saint Chapelle, nu?

3. Place Pigalle

Cartierul Rosu al Paris-ului. Supermaket-uri erotice, cinemotgrafe in care ruleaza filme XXX, sexshop-uri, cluburi de noapte si Muzeul Erotismului. De vazut seara, preferabil dupa ce ati vazut Sacre-Coeur, pt ca Place Pigalle este la baza colinei Montmartre. Noi am mers pe jos pana in aici.



4. Moulin Rouge.

Ce sa va mai spun despre Moulin Rouge, ceva ce nu stiti deja? Nu prea am ce.


Si cu asta, am terminat si ziua 3.

Ziua 2

Versailles - Croaziera pe Sena

Pentru Versailles, ne rezervasem o zi intreaga. In primul rand, pentru ca e in afara Parisului. In al doilea rand, pentru ca nu stiam cat de mare e si cat timp o sa stam la coada. Daaar, gratie lui Paris Visite, despre care am scris aici
am intrat direct.

Now, don't get me wrong, dar ma asteptam la mai mult de la Versailles. Stiti cand auziti numai superlative despre un loc si va creati o anumita imagine si aveti anumite asteptari? Ei cam asa a fost cu mine si Versailles-ul. Palatul e superb, iar pentru gradini nici nu am cuvinte, dar...vroiam ceva mai mult. Nu stiu exact ce. Daca va duceti la Louvru, si mergeti sa vizitati apartamentele lui Napoleon de acolo, puteti sa dati skip peste Versailles. Nu veti pierde nimic, mai ales daca vizita e iarna. La noi era atat de frig, incat nu am putut sa ne bucuram de gradini in adevaratul sens al cuvantului. Eram degerati. Dar, daca mergeti vara nu ratati gradinile Versailles, merita tot efortul deplasarii pana acolo.










Croaziera pe Sena a fost o chestie "on the spur of the moment". Nu o planificasem pentru ca nu stiam cat ne va lua sa terminam cu Versailles-ul. Dar era ata de frig, incat nu am rezistat prea mult in gradini si Palatul l-am vizitat destul de repede. Cam in vreo 2 ore. A se tine cont ca noi nu am stat de loc la coada. Daca ne asezam la coada pentru bilete, sigur nu mai aveam timp de altceva.

Croaziera a fost draguta, am luat o ambarcatiune acoperita asa ca nu am tremurat deloc :) Acopera, totusi, doar o mica parte din Paris, dar atinge cele mai importante puncte - Louvru, Turnul, Notre-Dame. A, si podurile de peste Sena, fiecare cu povestea si arhitecura lui. Chiar a meritat. Singura chestie frustranta - este un ghid care vorbeste in franceza. Daca nu stii franceza, doar admiri peisajul si citesti informatii din ghidul turistic pe care il ai de acasa. Ceea ce am facut si noi :)

Ziua 1

Pantheon - Notre Dame - Saint Chapelle - George Pompidou

1. Panteonul

Panteonul din Paris este o fosta biserica construita in cinstea protectoarei Parisului - Sfanta Genevive. Astazi, este mai mult decat o biserica, fiind si loc de veci pentru personalitati franceze. Cripta Pantheonului adaposteste mormintele lui Voltaire, Marie Curie, Victor Hugo si altii. Tot aici se gaseste si pendulul lui Foucault, cu ajutorul caruia s-a demonstrat pentru prima oara ca Pamantul se invarte in jurul propriei axe.




























2. Notre-Dame

Toata lumea care a fost la Paris a vizitat Notre-Dame. Toti sunt impresionati. Nimeni nu s-a gandit vreodata sa mentioneze ca aceasta catedrala e uriasa din toate punctele de vedere. De fapt, in vacanta asta, mi-am dat seama ca francezilor le plac cladirile si structurile impozante. Ei nu se incurca cu jumatati de masura.
Catedrala, inchinata Fecioarei Maria, este un simbol al Parisului. Cele doua turnuri care strajuiesc intrarea par a veghea asupra Parisului. Cand citeam "Cocosatul de la Notre Dame" nu-mi imaginam cum pot preotii sa traiasca o viata intreaga in interiorul acesteia. Acum pot. Cel mai mult m-au impresionat intrarile bogat ornamentate in cel mai mic detaliu si spatiul imens din interior. Adica, atunci cand am intrat era slujba. Si noi nici macar nu i-am auzit pe preoti, daramite sa-i mai si vedem. Cam atat e de mare.




























3. Saint Chapelle


Bisericuta asta e preferata mea din toate pe care le-am vazut la Paris. Desi Sacre Coeur vine tare din urma, Notre Dame nici nu se apropie de ea. Saint Chapelle e muuult mai mica decat Notre Dame, dar nu va imaginati ca e mica precum bisericile noastre. Are 2 etaje si la interior e decorata superb, chiar daca nu e la fel de bine pastrata ca Notre Dame.

























4. Centrul George Pompidou

Centrul George Pompidou e un fel de Romexpo mai pretentios. Pe dinauntru nu prea aveti ce vedea; sunt tot felul de expozitii cu vanzare, un muzeu, magazine, aaaa si o biblioteca imensa, care era aroape plina pe 27 Decembrie seara cand am ajuns noi aici. Parca as fi vrut sa ma opresc si eu putin sa citesc, dar na...e mai complicat sa citesti intr-o limba pe care nu o stii :)

Arhitectura e impresionanta la acest centru, tocmai pentru ca e moderna. Atunci cand a fost construit, au fost numeroase controverse. Tuburile de la exterior au diferite utilitati. Cele albastre sunt pentru ventilatie, cele verzi pentru cabluri, cele albastre pentru ventilatie, iar cele rosii pentru transport.

Atasata de cladire, este o scara rulanta - tubul rosu- care te duce pana in cel mai inalt punct al cladirii, de unde poti admira privelistile Parisului. Asta e inca o chestie pe care o poti face de mult ori in Paris. E ca si cum francezii ar fi construit o groaza de cladiri sau structuri doar ca sa te urci pe ele si sa te uiti la peisaj. Poti sa urci in Notre Dame, in Sacre Coeur, in George Pompidou, in turn, pe Arcul de Triumf, pe noul arc din Defense, in turnul Montparnasse. Jumatate din timpul de la Paris o petreci admirand Parisul de la inaltime.

Zona de langa centru George Pompidou este superba. Este o zona turistica, plina de suveniruri si de magazine pentru turisti. Pe Rue de Rivoli puteti face cumparaturi ca un "regular Parisian". I shopped till I dropped and ran out of money :)