Dragii mei,
Nu ne-am mai auzit de multe vreme... cam de anul trecut :D O sa va rog sa ma iertati pentru absenta indelungata, dar sunt aspecte in viata mea care au necesitat atentia mea maxima in ultimul timp. M-am concentrat prea mult in anumite parti, si prea putin in altele. Si ca sa fiu sigura ca ma iertati, o sa incep de astazi, o serie de posturi despre vacanta noastra de o saptamana la Paris. Vacanta pe care ne-am organizat-o singuri, daaa? Pentru ca dupa experienta de anul trecut cu Gregory, am zis sa incercam pe cont propriu. Si a iesit, neasteptat de bine. Si mai ieftin, decat ofertele pentru aceeasi perioada, din Paris.
Primul post va fi despre aspectele practice ale organizarii excursiei, pentru cei care vor sa faca acelasi lucru si se lovesc de aceleasi intrebari de care ne-am lovit si noi.
Paris-ul este un oras foarte "tourist friendly". Gasesti in fiecare statie de metrou harti ale acestuia si ale zonei in care te afli, indicatoare spre obiectivele turistice la fiecare colt de strada si la fiecare iesire de la metrou.
1. Cazarea. Preturile la hotelurile din Paris sunt destul de piperate, mai ales in perioadele de varf. Asa ca noi am gasit un apartament, f dragut pe site-ul Homelidays. Apartamentul il puteti vedea aici. L-am inchiriat cu 770 E/saptamana. Noi eram 4, asa ca a iesit destul de bine ca pret, plus ca am avut avantajul ca am putut sa cumparam mancarea de la supermarket. Daca stateam la hotel, putin probabil ca ne permiteam all inclusive, deci am fi avut doar micul dejun inclus. Restul ar fi trebuit sa mancam la restaurante. Cam greu, din punct devedere financiar.
2. Transportul prin Paris. In Paris, exista una dintre cele mai bine puse la punct retele de metrou. Francezii se mandresc cu ea, asa ca o sa gasiti si tot felul de suveniruri cu harta metrolului. Distanta dintre statii este de cateva minute de mers pe jos si de un minut cu metroul. Toate obiectivele au in apropiere o statie de metrou. Deci, unul din cele mai importante aspecte de luat in calcul atunci cand va cautati o cazare este sa fie langa o statie de metrou. Daca ati rezolvat acest aspect, veti vedea Paris-ul fara nici o problema.
Pe langa metrou, mai exista si o retea de trenuri (asa numitele RER), cu care veti ajunge la Disney si Versailles. Atentie insa, desi statiile sunt comune - uneori si RER-ul pleaca din subteran, tarifele sunt diferite.
Un bilet pentru o calatorie cu metroul costa 1 E si 60 centi. Noi am cumparat o cartela- Paris Visite- valabila 5 zile din momentul primei introduceri, pe care am dat 50 E. pare cam mult, dar ne-a scutit de multi bani (pentru ca mergi muuult cu metroul) si de cozi interminabile la casele de bilete.
Plus ca daca iti iei, Paris Visite pentru 6 zone, prinzi in ea si RER-ul pana la Versailles si Disney.
A, era sa uit, Paris-ul e impaartit in 6 zone, din punct de vedre al transportului. Sunt anumite bilete valabile doar in centru - zonele 1-3 din cate stiu, si altele valabile pentru toate 6. Si Paris Visite, poate fi cumparat pentru anumite zone; Noi ne-am luat pentru toate 6 fiindca am mers si la Disney si la Versailles.
3. Paris Museum Pass - a fost una dintre cele mai destepte chestii pe care le-am facut in excursia asta. Cred ca in orasul asta, sunt milioane de turisti, asa ca peste tot sunt cozi infernale. Noi ne-am cumparat in prima zi, de la Pantheon, Paris Museum Pass. Fiindca am stat o saptamana, l-am luat cu valabilitate de 6 zile si am dat 60 E pe unul. Mai erau si de 2 zile si de 4. Faza cu acest Paris Museum Pass nu este neaparat ca faci o economie. Noi am calculat toate intrarile pe care trebuia sa le platim si am ajuns undeva pe la 58 E. Punctul sau cel mai tare este ca ai intrare prioritara la cea mai mare parte a obiectivelor tursitice; astfel la Versailles sau la Louvru am sarit peste cozi de sute de persoane. Plus ca fiind iarna, mai era si foarte frig afara. Iar sa stai 3 ore in frig, la coada, chiar nu e placut Cea mai inspirata idee a fost.
Are si un punct slab, totusi. Intrarea la turn nu este inclusa. Asa ca aici chiar am stat 3 ore la coada. De la 9.30 dimineata pana la 12.30. A fost ingrozitor de frig si nu va puteti inchipui ce rau am inghetat. Era ca si cum toti turistii din Paris sa hotarasera sa urce in turn in acelasi timp.
4. Limba. Locuitorii Parisului chiar nu vorbesc engleza. Doar la Disney, personalul vorbea engleza. In rest, la aeroport, nici macar aia care m-a pus sa ma descalt ca bipaia chestia aia cand treceam pe sub ea, n-a stiut sa-mi explice in engleza. Imi tot zicea in franceza. Eu habar nu aveam ce vroia de la mine. In fine, pana la urma, am vorbit din maini si s-a convins ca nu eram o terorista sinucigasa.
In plus, si la Louvru, de exemplu, totul pe langa picturi si statui e explicat in franceza. Ceea ce poate fi foarte iritant, la un moment dat.
5. Preturile. Mama, ce preturi. O sticla de 1,5 de de Lipton era 4 E la supermarket, un hot dog pe malul Senei, 7 E. Pregatiti-va sa aveti niste bani de rezerva, veti fi tentati sa cheltuiti pe o gramada de suveniruri. Cea mai frumoasa zona pentru suveniruri este clar Montmartre. In plus, daca nu va luati Paris Museum Pass si intrarile la diferite obiective or sa fie destul de scumpe. La Turn a fost 18 E pana sus. Ieftin oricum nu putem spune ca e.
6. Disney. Noi am cumparat bilete la Disney de pe net, cu o zi inainte sa plecam. Am avut intrare speciala pt "Home printed tickets". Se merge cu RER-ul si este una dintre cele mai tari chestii de vazut la Paris, chiar daca nu e propriu zis in oras. O zi nu ajunge in nici un caz sa vedeti tot, ci doar ca sa va faceti o idee. Vreo 3-4 zile sunt suficiente.
Gata, ma opresc aici cu chestiile practice din Paris. Urmeaza pe zile, ce am facut si pe unde am fost.
My Shelfari Bookshelf
6 ianuarie 2009
Paris-ul Practic
Publicat de Corina la marți, ianuarie 06, 2009 2 comentarii
Etichete: Vacante
Abonați-vă la:
Postări (Atom)