18 februarie 2009

Ziua 2

Versailles - Croaziera pe Sena

Pentru Versailles, ne rezervasem o zi intreaga. In primul rand, pentru ca e in afara Parisului. In al doilea rand, pentru ca nu stiam cat de mare e si cat timp o sa stam la coada. Daaar, gratie lui Paris Visite, despre care am scris aici
am intrat direct.

Now, don't get me wrong, dar ma asteptam la mai mult de la Versailles. Stiti cand auziti numai superlative despre un loc si va creati o anumita imagine si aveti anumite asteptari? Ei cam asa a fost cu mine si Versailles-ul. Palatul e superb, iar pentru gradini nici nu am cuvinte, dar...vroiam ceva mai mult. Nu stiu exact ce. Daca va duceti la Louvru, si mergeti sa vizitati apartamentele lui Napoleon de acolo, puteti sa dati skip peste Versailles. Nu veti pierde nimic, mai ales daca vizita e iarna. La noi era atat de frig, incat nu am putut sa ne bucuram de gradini in adevaratul sens al cuvantului. Eram degerati. Dar, daca mergeti vara nu ratati gradinile Versailles, merita tot efortul deplasarii pana acolo.


Croaziera pe Sena a fost o chestie "on the spur of the moment". Nu o planificasem pentru ca nu stiam cat ne va lua sa terminam cu Versailles-ul. Dar era ata de frig, incat nu am rezistat prea mult in gradini si Palatul l-am vizitat destul de repede. Cam in vreo 2 ore. A se tine cont ca noi nu am stat de loc la coada. Daca ne asezam la coada pentru bilete, sigur nu mai aveam timp de altceva.

Croaziera a fost draguta, am luat o ambarcatiune acoperita asa ca nu am tremurat deloc :) Acopera, totusi, doar o mica parte din Paris, dar atinge cele mai importante puncte - Louvru, Turnul, Notre-Dame. A, si podurile de peste Sena, fiecare cu povestea si arhitecura lui. Chiar a meritat. Singura chestie frustranta - este un ghid care vorbeste in franceza. Daca nu stii franceza, doar admiri peisajul si citesti informatii din ghidul turistic pe care il ai de acasa. Ceea ce am facut si noi :)

Niciun comentariu: