18 februarie 2009

Ziua 1

Pantheon - Notre Dame - Saint Chapelle - George Pompidou

1. Panteonul

Panteonul din Paris este o fosta biserica construita in cinstea protectoarei Parisului - Sfanta Genevive. Astazi, este mai mult decat o biserica, fiind si loc de veci pentru personalitati franceze. Cripta Pantheonului adaposteste mormintele lui Voltaire, Marie Curie, Victor Hugo si altii. Tot aici se gaseste si pendulul lui Foucault, cu ajutorul caruia s-a demonstrat pentru prima oara ca Pamantul se invarte in jurul propriei axe.




























2. Notre-Dame

Toata lumea care a fost la Paris a vizitat Notre-Dame. Toti sunt impresionati. Nimeni nu s-a gandit vreodata sa mentioneze ca aceasta catedrala e uriasa din toate punctele de vedere. De fapt, in vacanta asta, mi-am dat seama ca francezilor le plac cladirile si structurile impozante. Ei nu se incurca cu jumatati de masura.
Catedrala, inchinata Fecioarei Maria, este un simbol al Parisului. Cele doua turnuri care strajuiesc intrarea par a veghea asupra Parisului. Cand citeam "Cocosatul de la Notre Dame" nu-mi imaginam cum pot preotii sa traiasca o viata intreaga in interiorul acesteia. Acum pot. Cel mai mult m-au impresionat intrarile bogat ornamentate in cel mai mic detaliu si spatiul imens din interior. Adica, atunci cand am intrat era slujba. Si noi nici macar nu i-am auzit pe preoti, daramite sa-i mai si vedem. Cam atat e de mare.




























3. Saint Chapelle


Bisericuta asta e preferata mea din toate pe care le-am vazut la Paris. Desi Sacre Coeur vine tare din urma, Notre Dame nici nu se apropie de ea. Saint Chapelle e muuult mai mica decat Notre Dame, dar nu va imaginati ca e mica precum bisericile noastre. Are 2 etaje si la interior e decorata superb, chiar daca nu e la fel de bine pastrata ca Notre Dame.

























4. Centrul George Pompidou

Centrul George Pompidou e un fel de Romexpo mai pretentios. Pe dinauntru nu prea aveti ce vedea; sunt tot felul de expozitii cu vanzare, un muzeu, magazine, aaaa si o biblioteca imensa, care era aroape plina pe 27 Decembrie seara cand am ajuns noi aici. Parca as fi vrut sa ma opresc si eu putin sa citesc, dar na...e mai complicat sa citesti intr-o limba pe care nu o stii :)

Arhitectura e impresionanta la acest centru, tocmai pentru ca e moderna. Atunci cand a fost construit, au fost numeroase controverse. Tuburile de la exterior au diferite utilitati. Cele albastre sunt pentru ventilatie, cele verzi pentru cabluri, cele albastre pentru ventilatie, iar cele rosii pentru transport.

Atasata de cladire, este o scara rulanta - tubul rosu- care te duce pana in cel mai inalt punct al cladirii, de unde poti admira privelistile Parisului. Asta e inca o chestie pe care o poti face de mult ori in Paris. E ca si cum francezii ar fi construit o groaza de cladiri sau structuri doar ca sa te urci pe ele si sa te uiti la peisaj. Poti sa urci in Notre Dame, in Sacre Coeur, in George Pompidou, in turn, pe Arcul de Triumf, pe noul arc din Defense, in turnul Montparnasse. Jumatate din timpul de la Paris o petreci admirand Parisul de la inaltime.

Zona de langa centru George Pompidou este superba. Este o zona turistica, plina de suveniruri si de magazine pentru turisti. Pe Rue de Rivoli puteti face cumparaturi ca un "regular Parisian". I shopped till I dropped and ran out of money :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mie mi-a placut mult Pompidou si in interior :) e altfel decat Luvru si Orsay si restul muzeelor.
Iar Notredame e impresionanta si in interior si in exterior...cand asisti la o slujba te face sa te simti mic ca un gandacel sub cupola aia imensa.

Corina spunea...

Bluebelle -> Cred ca depinde si ce expozitii ai prins. Noi am prins una cu jucarii ciudate. Not very interesting. Si ai totala dreptate cu Notre Dame.