11 septembrie 2007

Portretul lui Dorian Gray

Am gasit "Portretul lui Dorian Gray" intr-un anticariat perfect din Sibiu. Arata exact asa cum imi imaginez eu ca ar trebui sa arate: ascuns de privirile tuturor si totusi indeajuns de expus ca sa il observi daca te interesa. Inauntru, un batranel pe fata caruia se putea citi ca l-a deschis din pasiune si nu ca sa faca bani. Locul nu avea nici pe departe aspectul comercial pe care il au cele din Bucuresti. Era mai degraba o camera in care erau ingramadite carti de 10 ori mai bune si mai mari decat in toate anticariatele din Bucuresti la un loc. Praful se amesteca cu razele de soare si cu mirosul de carte veche.

Portretul lui Dorian Gray m-a pus pe ganduri. Nu e o carte care se citeste dintr-o rasuflare. Ti se dezvaluie mai degraba treptat si te face sa te gandesti. La dualism, la cat de mult ne iubim fiecare pe noi insine, la cum ne ascundem adevarata fata si pana la urma, nu suntem sinceri decat cu noi si atat.

Actiunea incepe in atelierul lui Basil Hallward care realizeaza un portret pentru un tanar din societatea de lux londoneza, de o frumusete ireala. Tocmai aceasta frumusete va fi crucea pe care Dorian Gray va fi nevoit sa o poarte tot restul vietii. Vazandu-si imaginea reflectata de pensula marelui artist, Dorian Gray se indragosteste de el si isi doreste ca portretul sa-i preia toate semnele imbatranirii si astfel, el sa ramana vesnic tanar

Fiind un romantic incurabil, Dorian se indragosteste de o actrita de mana a doua pe care o crede un geniu. Sybil Vane este cea care ii va dezvalui eroului nostru taina portretului sau. Cand ea se sinucide pentru ca Dorian o paraseste si el realizeaza de cata cruzime a dat dovada respingand-o, portretul se schimba pentru prima data:,,Ai fi putut spune ca in jurul gurii exista o trasatura care trada cruzime.”

Pe parcursul anilor portretul inregistreaza toate pacatele savarsite de cel infatisat, in timp ce Dorian ramane neschimbat fizic. Devine constiinta lui si cel care il va descoperi, va trebui sa moara.

Finalul este surprinzator si ascunde o morala. M-a facut sa exclam cu voce tare: Incredibil!:). Este un sfarsit demn pentru o carte care imi va ramane in suflet.

Niciun comentariu: