25 noiembrie 2007

Top 10

Am primit de la Tomata cu Scufita o leapsa grea, dar care mi-a placut mult de tot. Ea ma roaga sa fac o lista cu 10 carti care cred eu ca ar trebui citite. Mi-a fost greu sa selectez numai 10, dar sper sa fi reusit. Iata-le:


1. 1984, George Orwell - Un roman cutremurator despre sistemul totalitar din Oceania, dar care ar putea fi usor extrapolat ca fiind povestea oricarui sistem totalitar din lume. Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult in acest roman este modul in care Winston, singurul care se incapataneaza sa gandeasca si sa nu fie de acord cu partidul, ajunge pana la sfarsit sa-l iubeasca pe Big Brother. Pus in fata celor mai mari spaime ale sale, el inceteaza sa se prefaca doar ca sa supravietuiasca, ci supravietuieste iubindu-l.

2. Mandrie si prejudecata, Jane Austen
- Jane Austen este una din autoarele mele preferate asa ca nu putea lipsi din lista mea. Hai aruncati cu pietre!! "Mandrie si Prejudecata" este o satira la modul de a gandi si a actiona al oamenilor din secolul al 18-lea. Chiar daca in centru se situeaza o poveste de dragoste, cele mai importante scene ale romanului sunt constituite de diferentele intre opiniile personajelor, intre idei si atitudini. Modul in care Jane Austen isi creioneaza personajele mi-a placut si mai mult. Cand le introduce in scena, ne creeaza anumite "prejudecati", pentru ca pana la sfarsitul romanul sa ne eilberam de ele.

3. Portretul lui Dorian Grey, Oscar Wilde
- O carte despre dualism, despre iubirea de sine, cu un final de nota 20. Am scris mai in detaliu despre aceasta carte aici

4. Gratie si forta, Ken Wilber - In ceea ce priveste acest roman sunt subiectiva. "Gratie si forta" este povestea unei femei care lupta cu cancerul si eu am citit-o dupa ce mama unui prieten murise din cauza acestei boli. Eram furioasa pe boala si am citit cartea plangand. Este emotionanta, ingrozitoare si o lectie de viata.

5. Comedia umana, Honore de Balzac - Pentru mine, Balzac este singurul care prezinta, in "Comedia umana", omul si toate fetele acestuia. Chiar daca, nici pana in acest moment nu i-am citit toate volumele, ma intorc de fiecare data cu placere la "Comedia umana". Balzac e realist, are o atentie aproape obsesiva asupra detaliilor si contureaza portrete detaliate pentru persoanjele sale. Din ce am citit pana acum "Stralucirea si suferintele curtezanelor", si "Femeia la 30 de ani" sunt preferatele mele.

6. Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez - O imbinare de real si fantastic, "Un veac de singuratate" ne indreapta atentia catre ciclicitate, catre natura umana prinsa undeva intre trecut si viitor. Parca incapabile sa se debaraseze de mrejele trecutului, personajele lui Marquez se intorc intotdeauna de unde au plecat, invartindu-se intr-un cerc vicios. Dragostea este singura care i-ar putea salva, dar ea este redusa la aspectul sau instinctiv, fiind o dragoste incestuoasa si care sfideaza normele morale.

7. Legaturi primejdioase, Choderlos de Laclos
- Pentru prima data in viata mea, am tinut cu personajele negative. Macar pentru atat si tot trebuia sa mentionez aceasta carte. E scandaloasa, a starnit multe controverese atunci cand a fost publicata si a fost o incantare sa o citesc.

8. Dama cu camelii, Alexandre Dumas fiul - Desi nu am putut sa citesc nimic de Alexandre Dumas tatal, "Dama cu camelii" mi-a trezit interesul pentru ca am vrut sa o citesc cand eram prea mica si mama mi-a luat-o din mana, zicand: "Nu acum mama, cand mai cresti". Pentru curioasa din mine, asta a fost un stimulent sa nu o las din mana.
O carte despre iubire, sacrificiul din iubire si singuratate.

9. Litera Stacojie, Nathaniel Hawthorne - Povestea unei femei obligate sa poarte in piept litera "A" ca semn al adulterului pe care il savarseste. Ea este invinuita, aratata cu degetul, persecutata si pedepsita sa poarte in piept un "A" dintr-un material rosu, simbol al pacatului. Pentru modul cum evolueaza ea, pentru taria de caracter de care da dovada si pentru dragostea pentru copilul ei - fructul pacatului- este o carte ce merita citita.

10. Singur pe lume, Hector Malot - Daca nu ati citit aceasta carte cand erati copii, acum e prea tarziu. E o carte care mi-a marcat copilaria si inca mai cred ca e una dintre cele mi bune carti petru copii scrise vreodata. Am parcurs, alaturi de Remy, sute de km in Franta, am intalnit oameni rai si oameni inimosi, am plans si am ras.

Uffff, am terminat. Tomata draga, multumesc pentru o leapsa asa draguta dar, te rog, pe viitor, si lepse mai usoare pt ca de data asta mi-am rupt de la suflet cateva carti care nu au avut loc in cele 10.
Leapsa merge mai departe la Retarda, nu numai pt ca nu mai scrie pe blog, dar si pentru ca vreau tare de tot sa stiu care e lista ei (si de data asta nu ma poate refuza) si la Ana, cu care am discutat aseara despre lista mea. Si draga mea, chiar daca nu ai blog, daca faci lista, promit sa o publicam la mine. O sa ai un guest post aici.

PS: Iubi, sa nu crezi ca am uitat ca mi-ai promis ca citesti cartile din topul meu. Acum ca am pus promisiunea si in scris, chiar nu mai ai cum sa te fofilezi. :)

8 comentarii:

Anonim spunea...

Woooow ce fain top. Deci sa zic si eu despre topul tau: 1984 - bun de tot, dar n-am mai incerca ceva de genul. jane Austen n-am citit (e pe faimoasa lista), Dorian Gray - citit, placut. Gratie si forta - n-am auzit de ea. Balzac - one of my favourites, dar totusi n-am citit Comedia umana, Garcia - Marquez acuma citesc si abia astept sa vad cum e. Legaturi primejdioase e si la mine, Dama cu camelii mi-a placut taaare mult, voiam sa imi fac licenta pe personajele curtezanelor din cauza ei. Litera stacojie ma bantuie si pe mine... Singur pe lume...am vazut filmul. :D

Anonim spunea...

Iubi, sincer iti spun, desi stiam lista, am fost absolut impresionat de argumentatia ta si iti promit, inca o data, ca o sa fac tot posibilul sa ma tin de cuvant. Oricum ma bucur ca pe primul loc este 1984 pe care eu ti-am recomandat-o (daca topul este ordonat descrescator).

Anonim spunea...

A, si am uitat, la 1984 ai zis finalul, ceea ce nu cred ca e bine, ca poate mai vor si altii sa citeasca cartea si tocmai aia e partea cea mai tare (chiar daca toata cartea este super tare).

Anonim spunea...

Adik din toate cartile pe care le-am citit, vrei sa aleg doar 10?? ..promit ca ma gandesc si ti le scriu..

Anonim spunea...

singur pe lume am citit pe la vreo 8-9 ani cred... mi-a placut si vorbeam despre ea inca vreo 2 ani dupa.

Anonim spunea...

Singur pe lume. ma bucur ca nu l-am citit. si sigur nu-l voi citi. e asa trista cartea aia de cred ca o voi arde. numai cand imi aduc aminte de ea ma cuprinde o umbra de pustietate

Corina spunea...

Tomata -> Tu, o draguta ca de obicei. De abia astept recenziile tale la "U veac de singuratate" si indraznesc sa sper si la o Jane austen, in viitor.

Marius -> Multumesc. S-ar putea totusi sa fii si putin subiectiv :) ca doar, na...Ai dreptate in ceea ce priveste finalul la 1984. O sa il sterg dupa ce ma gandesc ce sa scriu acolo in loc.

Daniela -> Exact asta vreau sa faci. Si stiu eu sigur ca te-ai si apucat. E greu nu?

Equilibru ->Aia e varsta la care ar trebui citita "Singur pe lume" ca sa o apreciezi la adevarata ei valoare. Eu am citit-o un pic mai tarziu, pe la 11-12, dar tot am recomandat-o apoi tuturor copiilor. L-am facut si pe Little Bro sa o citeasca. Si asta e mare lucru, pt ca el e total impotriva cititului. Dar asta i-a placut!:)

Danutz -> Dar de ce vrei sa-i dai foc, daca nici macar nu ai citit-o? E trista intr-adevar, dar e asa frumoasa...

Anonim spunea...

de ce nu:)